Thursday, February 27, 2014

'ALIM MUJAHID: Muhasabah Sejenak.

 Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.
Alhamdulillah. Subhanallah. Allahuakbar.
Bismillahir Rahmanir Rahim.

Sudah lebih dari setahun warga K18 meninggalkan bumi wakafan MATRI. Dah hampir setahun mereka bergelar mahasiswi di IPTA dan juga IPTS. Ada yang mengmbil asasi, ada juga mengambil diploma, ada juga yang kini berada di kolej matrikulasi dan sudah pasti ada yang masih menetap di MATRI dan bergelar kakak Khassah. Tak kira apa jua bidang, di mana pun dicampakkan, apa yang penting, kita menjadi hambaNya dan melaksanakan tanggungjawab kita di muka bumi ini.

Sebagai refreshing kembali hakikat tanggungjawab sebagai mahasiswi, mari kita revise kembali nota HiMEGA tahun lepas tentang tajuk 'ALIM MUJAHID.

HiMEGA 2013 di UTeM

*****

Saya pernah disoal dengan soalan cepu mas oleh senior saya.
“ Kenapa kita kena masuk IPT?” Soalnya dengan nada yang memaksa neuron-neuron otak saya untuk tangkas bekerja. Berfikir! Kenapa?
Jawapannya?

Kemudian dia menjawab, “ Kerana IPT adalah medan dakwah!”
Medan dakwah? Ya. Maka, bagi menjadikan IPT medan dakwah, para penuntut IPT perlu menjadi ‘Alim Mujahid. Andai kita tidak memiliki ciri-ciri ‘Alim Mujahid, dakwah yang kita jalankan tidak menunjukkan hasil. Objek dakwah kita juga tidak terkesan dengan seruan dakwah kita. Dan tujuan dakwah itu dijalankan tidak akan tercapai. Dan bolehlah dikatakan bahawa kita bukanlah daie yang diinginkan oleh Islam.

Apa pula ‘Alim Mujahid?
‘Alim ialah orang yang pakar dalam sesuatu bidang dan menjadi pakar rujuk.
Mujahid pula ialah orang yang bersungguh-sungguh dalam melakukan sesuatu.

Kenapa menjadi ‘Alim Mujahid?
Ya, untuk menjalankan dakwah di IPT. Tetapi ada satu perkara yang paling utama iaitu meraih MARDHOTILLAH!

Apakah pula ciri-ciri ‘Alim Mujahid?
Ciri-cirinya..

Pertama, memiliki AQIDAH yang sohih.

Apa itu AQIDAH? Aqidah ialah keyakinan dan kepercayaan. Sohih pula benar. Maka, kita perlu memiliki keyakinan dan kepercayaan yang benar. Apakah keyakinan dan kepercayaan yang benar? Sudah tentu keyakinan dan keperayaan yang benar kepada Rabb kita iaitu Allah SWT. Kita perlu yakin dan percaya akan KEESAANNYA, yakin dan percaya dengan ajaran-Nya. Mentaati perintah-Nya dan meninggalkan larangan-Nya. Yakin dan percaya kepada 6 Rukun Iman. Kita juga harus yakin dan percaya bahawa sistem hidup yang sebenar adalah ISLAM.

Andai kita tidak memiliki aqidah yang sohih, bagaimana kita ingin melaksanakan dakwah? Cuba bayangkan. Seseorang menyeru orang kepada apa yang tidak diyakininya. Bukankah ianya sesuatu yang pelik dan lucu? Menyuruh orang lain melakukan apa yang tidak dilakukannya. Apakah wajar?
Di dalam buku ‘Apa Erti Saya Menganut Islam’ tulisan Fathi Yakan ada menyenaraikan beberapa ciri-ciri aqidah yang benar. Antaranya ialah, mengimani dan meyakini bahwa pencipta alam sejagat ini ialah Allah yang Maha Bijaksana, Maha Mengetahui dan tidak memerlukan pertolongan orang lain. Saya mestilah mengimani dan meyakini bahawa Allah tidak mencipta alam ini tanpa tujuan atau untuk bermain-main sahaja. Dan terdapat banyak lagi ciri aqidah yang sohih.Kedua, memiliki KEFAHAMAN yang jernih.

Apa itu kefahaman? Ideologi. Apa pula ideologi? Ideologi juga membawa maksud pemikiran. Di dunia ini ada pelbagai jenis pemikiran. Sekularisme, feminisme, komunisme dan banyak lagi. Di dalam agama Islam sendiri banyak aliran pemikiran yang cuba disampaikan kepada umum. Namun, tidak semua pemikiran-pemikiran adalah jernih dan benar. Jadi, memiliki pemikiran yang jernih itu wajib!
Bagaimana dapat kita menilai kekejernihan sesuatu pemikiran atau kefahaman?
Maka rujukan kita adalah al-Qur’an dan as-Sunnah. Andai sesebuah kefahaman itu bertentangan dengan al-Qur’an dan as-Sunnah, maka jelaslah kefahaman itu sesat dan memesongkan.
Pentingnya memiliki pemikiran serta kefahaman yang jelas kerana dalam menjalankan tugas dakwah, kita hendaklah menyeru manusia kepada kebenaran. Menyeru manusia untuk menaikkan syiar Islam. Andai tugas dakwah ini dijalankan di atas paksi kesesatan dan pemesongan, maka tugas dakwah itu juga salah kerana telah menjauhkan manusia dari Rabbnya.

Ketiga, mesti cemerlang dalam AKADEMIK.

Apakah peranan seorang mahasiswa di IPT? Apakah tanggungjawab utama seorang penuntut IPT? Sudah tentu menuntut ilmu, bukan? Maka bolehlah difahami bahawa menuntut ilmu merupakan ‘corebusiness’ seseorang mahasisiwa. Jadi, apabila tujuan utamanya ke IPT adalah menuntut ilmu, maka dia harus menumpukan seluruh perhatian dan fokusnya kepada ilmu atau lebih mudah, AKADEMIK.
Dalam konteks dakwah, para pendakwah digesa untuk memantapkan prestasi akademiknya. Kenapa? Kita tida mahu dengan alasan berdakwah, pelajaran diabaikan. Ini akan menjadi fitnah kepada Islam itu sendiri. Umum akan melihat Islam itu memperkecilkan soal pelajaran, tidak mementingkan ilmu. Walhal, Islam amat menitik beratkan soal ilmu hingga wahyu yang pertama yang diturunkan adalah gesaan agar orang muslim menuntut ilmu, bacalah!

Meskipun menuntut ilmu adalah No. 1 dan menjadi keutamaan di IPT, harus diingat bahawa Tarbiyah bukanlah No. 2! Justeru, tarbiyah dan akademik hendaklah diimbangkan agar tiada yang diutamakan lebih dari yang lain. Maka, kita seharusnya FOKUS ketika berada di IPT. Fokus utama kita ialah mengejar ilmu dan bergiat dalam hal tarbiyah dan dakwah. Kita juga sewajibnya meletakkan target untuk cemerlang dalam kedua-dua aspek, AKADEMIK dan TARBIYAH.Keempat, aktif berDAKWAH.

Apa itu berdakwah? Berdakwah adalah menyeru manusia kepada Allah. Mengingatkan manusia hakikat atau tujuan kita diciptakan. Berdakwah juga ialah ‘calling people where you are’, dimanakah kita? Kita diatas landasan Islam. Maka, kita ingin memanggil manusia ke landasan Islam juga. Kita juga memanggil manusia untuk bersama-sama menggapai redha-Nya, memasuki syurga-Nya. Ketahuilah, nikmat yang paling berharga adalah Allah sebagai Rabb kita. Justeru nikmat yang beharga itu hendaklah dikongsikan dengan manusia di sekeliling kita patah lagi dengan insan yang kita kasihi dan sayangi.

Kadang-kadang, timbul persoalan dalam diri kita, bagaimanakah caranya untuk kita berdakwah? Antara beberapa perkara yang boleh kita lakukan ialah dengan memanfaatkan kemahiran yang dimiliki. Contoh, seandainya kita mahir melukis, kita berdakwah dengan manghasilkan komik islamik atau sebagainya. Jika kita mahir dalam menulis, kita salurkan dalam bentuk penulisan blog atau berkongsi status di FB. Andai kita dikenali sebagai insan yang mesra, maka kita boleh menjalinkan ikatan sosial yang lebih meluas dan sebarkan kebaikan kepada insan yang kita kenali.

Kita juga boleh berdakwah dalam konteks memberi contoh dan qudwah. Hakikatnya, dakwah yang paling berkesan adalah dengan menunjukkan qudwah yang baik. Qudwah juga merupakan modal utama seorang daie. Seandainya seseorang tidak melakukan apa yang diperkatakan, semestinya insan yang diserunya sukar menerima segala kata-katanya. Pepatah Inggeris ada menyebut, action speaks louder than words. Kita juga biasa mendengar satu kata-kata, ‘perbaikilah diri kamu dan serulah orang lain’. Begitu juga dengan kata-kata, ‘tegakkanlah Islam di dalam dirimu nescaya akan tertegaklah Islam disekelilingmu’. Ini jelas menunjukkan bahawa dakwah itu bermula dari diri kita.Kelima, kerjaya sebagai WASILAH dakwah.

Meskipun kini kita berada dalam konteks seorang pelajar, namun kita harus meletakkan  mind setting bahawa apabila kita sudah bekerjaya kita akan menjadikan kerjaya kita sebagai ‘alat’ dalam projek dakwah kita. Dan seharusnya kita ingat bahawa kerjaya utama kita di muka bumi Allah ini ialah PENDAKWAH!Buat teman-teman seperjuangan Khalifah 18, siapapun kita di MATRI dahulu, ingatlah kita adalah hamba Allah yang menggalas tanggungjawab sebagai khalifah Allah di muka bumi ini. Kalimah ‘Khalifah’ dipilih sebagai nama batch kita kerana kita harus sedar akan hakikat bahawa kita adalah khalifah-Nya. Sematkanlah segala pesanan Murobbi kita. Jadilah duta Islam di mana saja kalian berada.
Semoga dengan perkongsian ini, sama-sama dapat kita meningkatkan diri dan menjadi lebih baik. Lupakan masa lalu yang pahit, binalah kehidupan baru yang lebih cemerlang.

Wallahu’alam. Wassalam.


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...